Påsken kom och gick. Önskade svenska Facebooksidor sina följare en glad påsk? Och den stora frågan - Hur stod det till bland våra svenska företag och organisationers påskhälsningar? Det har vi tagit reda på i vår stora och lite annorlunda undersökning. Inspireras av företagens och organisationernas hälsningar, se vilka som lyckats engagera bäst samt vilka de mest gillade hälsningarna var.

Påskhälsningar på Facebook, Twitter, Instagram

Vi undersökte hur många av de svenska sidor på Facebook, Twitter och Instagram som faktiskt gav en glad påskhälsning till sidans följare. Av alla våra undersökta sidor så kom vi fram till följande resultat:
  • 1. Ca 35% av dom svenska Facebooksidorna önskade sina följare en glad påsk
  • 2. Ca 12% av dom svenska Twittersidorna önskade sina följare en glad påsk
  • 3. Ca 26% av dom svenska Instagramsidorna önskade sina följare en glad påsk

Som ni kan läsa ovan så var det ungefär en tredjedel av våra Facebooksidor som önskade en glad påsk medans för Instagram och Twitter så ville man än mindre hälsa en glad påsk eller helg för den delen. Vad den låga andelen påskhälsningar berodde på kan vi bara spekulera i.

Vi undersökte även vilka påskhälsningar som skapade mest engagemang, i förhållande till sidornas storlek och vilka inlägg som var mest gillade.

Topp 5 Facebooksidors påskhälsningar med högst engagemangsgrad

Engagemangsgrad på inläggsnivå. Gillningar, delningar och kommentarer i förhållande till sidans storlek. Med det sagt så ser topp 5 ut enligt följande:

1. Linköping City Airport

Inför påskhelgen vill vi påminna om de regler som gäller vid Linköping City Airport avseende kvastflygning med avresa fr...

Publicerat av Linköping City Airport den 22 mars 2016
Med fiktiva säkerhetsregler för blåkulleflygning så kniper Linköping City Airport första platsen för det inlägg som skapat mest engagemang bland följarna. Grattis säger vi till dom!

2. Ica Supermarket Hermodsdal

Mitt i ombyggnaden behövs energi, och Jörgen och jag vill ha det dära ägget till varje pris!! Iomed att vi inte kan best...

Publicerat av Ica Supermarket Hermodsdal den 23 mars 2016
En sedvanlig gilla-dela-tävling som skapar massor av engagemang bland följare och icke följare. Jätteroligt med så mycket engagemang men faktum är att detta inlägg inte följer de regler och lagar som finns för hur en täväling får hållas. Därför vill vi inte uppmana er till ett tävlingsupplägg precis som detta. (red.anm)

3. Guldsmed Rolf Nilsson Eftr

NU ÄR DET DAGS FÖR EN NY TÄVLING! Denna gången har du chansen att vinna ett påskägg fyllt med godis tillsammans med ett...

Publicerat av Guldsmed Rolf Nilsson Eftr den 23 mars 2016
Likt ovanstånde upplägg så är det återigen en tävling, påskägg fyllt med smaskigt godis. Ytterligare en vinst i tävlingen är ett halsband som dom passar på att produktplacera. Reaktionerna låter sig inte väntas och engagemanget flödar. Snyggt men precis som föregående inlägg av ICA så följer inte tävlingen de regler som finns gällande tävlingar. (red.anm)

4. Polisen Lund

Det råder rejält med trafik både här och där en helg som denna. Så pass upp troll, häxor och annat rackartyg, fortkö...

Publicerat av Polisen Lund den 25 mars 2016
Polisen brukar generellt sett lyckas skapa bra engagemang med sina följare. Här har polisen i Lund humoristiskt tagit det vardagliga arbetet till en ny nivå. Kanske detta blev en bra helg att casha in lite extra trolldeg som Lundapolisen skrev.

5. ICA Supermarket Boström

Vinn detta påskägg fyllt med godis!Bara att gilla och dela!Glad Påsk önskar vi på BoströmsVåra öppettider i påsk:Långfredag 7-23Påskafton 7-18Påskdagen 7-23Annandag Påsk 7-23

Publicerat av ICA Supermarket Boström den 23 mars 2016
Återigen är det en Ica-sida med i topplistan, även denna med en tävling i påskhälsningen. Ägget som syns på bilden, är fyllt med godis som förmodligen räcker hela helgen ut och lite till. Dessvärre, precis som föregående inlägg av ICA Supermarket Hermodsdal och Guldsmed Rolf nilsson så följer inte tävlingen de regler som finns gällande tävlingar. (red.anm)

Topp 3 mest gillade påskhälsningarna på Facebook

Vi undersökte vilka tre inlägg som fått flest gillningar och då ser resultatet ut enligt följande:

1. Polisen Lund

Det råder rejält med trafik både här och där en helg som denna. Så pass upp troll, häxor och annat rackartyg, fortkö...

Publicerat av Polisen Lund den 25 mars 2016
Polisen i Lund stod bakom den mest gillade påskhälsningen av alla. Toppen!

2. Stefan Löfven

Glad påsk önskar vi er från ett vårvinterfint Ångermanland.

Publicerat av Stefan Löfven den 26 mars 2016
Vår stadsminister önskar alla sina följare en glad påsk. Detta tar han till andra plats för det mest gillade inlägget.

3. Polisen Stockholm - hundenheten

Glad påsk önskar Hundenheten!

Publicerat av Polisen Stockholm - hundenheten den 26 mars 2016
På tredje plats kniper polisen igen en plats i topplistan men denna gång från polisen i stan, hundenheten. Djur som exempelvis katter och hundar i ett inlägg skapar mycket engagemang generellt sett i sociala medier.

Topp 5 Twittersidors påskhälsningar med högst engagemangsgrad

På Twitter sker generellt sett ganska lite engagemang i förhållande till sidans antal följare. Engagemangsgrad på inläggsnivå. Gillningar, Re-tweets och kommentarer i förhållande till sidans storlek. Med detta sagt så ser topp 5 ut enligt följande:

1. Kjell & Company

Hur funkar det? Detta verkar engagera Kjell & Companys följare så pass mycket att dom placerar sig i första plats. Varför inte skapa ”Vill ha”-begäran lagomt till påsk ledigheten för företagets egena produkter som Kjell & Company gör? Bra gjort.

2. Nintendo SE

Nintendo Sverige engagerar sina följare med ett spelmotiv till deras påskhälsning, Vad annars? Detta går hem hos deras följare som tar dom till en andra plats.

3. Villa Lidköping BK

För Villa Lidköping BK så räckte det med en enkel påskhälsning till deras följare för att ta dom till en tredje plats.

4. Djurens rätt

Djurens rätt står på sig väl under påsktiden. Denna omtyckta hälsning tog dom till en fjärde plats.

5. Leksands IF

Om engagemanget skapades av påskhälsningen eller uppmaningen om att sprida matchtiden kan vi inte med säkerhet säga. Men vi vet att uppmaningar i inlägg skapar mer engagemang. Bra gjort Leksand.

Vad fyra av fem påskhälsningar har haft gemensamt är att dom är bildbaserade vilket vi ser att det skapar mer engagemang än en vanlig text-tweet.

Topp 3 mest gillade påskhälsningarna på Twitter

1. Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas konkreta påskhälsning gick hem hos deras följare och tog dom till en första plats för den mest gillade påskhälsningen detta år på twitter.

2. HV71

Även en konkret påskhälsning från HV71 tog dom till andra plats.

3. Malmö FF

Malmö FF tweet gillades av många och tog dom till tredje plats över dom mest gillade påskhälsningarna på Twitter.

Sporten dominerar Twitter gällande påskhälsningar och det talar för att sportsidor på Twitter är väldigt aktiva i sin närvaro vilket vi kan bekräfta utöver denna undersökning.

Topp 5 Instagramsidors påskhälsningar med högst engagemangsgrad

Engagemangsgrad på inläggsnivå. Gillningar och kommentarer i förhållande till sidans storlek. Med detta sagt så ser topp 5 ut enligt följande:

1. classgymmora ( Class gym i Mora )

Nu drar vi till Blåkulla! Vi önskar alla en riktigt GLAD PÅSK!

Ett foto publicerat av Class Gym (@classgymmora)

Här visar Class gym en högst personlig sida av sig själva och deras häxor som är på väg till Blåkulla. "Häxiga motiv" verkar gå hem i dom flesta påskhälsningarna och som tagit Class gym till denna första plats! Hoppas det gick bra för häxorna i Blåkulla...

2. salongvictoriaa ( Salong Victoria )

Glad Påsk önskar jag mina fantastiska frisörer#salongvictoriaa #

Ett foto publicerat av @salongvictoriaa

Med dessa flaskor, till sina frisörer har Salong Victoria kunnat engagera en stor del av deras följare.

3. dafgards ( Gunnar Dafgård AB )

Dafgård trillar in på en tredje plats med sin köttiga lammbild och som får en större andel av deras följare att samtycka med att lamm verkligen tillhör påsken. Produktplacering samtidigt som en trevlig hälsning. Snyggt.

4. icamaxigavle ( Maxi Ica Stormarknad Gävle )

Glad påsk önskar vi på ICA Maxi Gävle! #icamaxi #gävle #påsk

Ett foto publicerat av Maxi Ica Stormarknad Gävle (@icamaxigavle)

Med en härligt personlig och ”äggande” bild tar sig Ica maxi i Gävle till en fjärde plats.

5. karlstadlaserklinik ( Karlstads kirurgiska klinik )

Även denna påskhälsning är det personalen som står i fokus och som får deras följare att engagera sig. Glad femte plats säger vi till Karlstads kirurgiska klinik.

Vad vi ser är att dom sidor som ligger i topp har rätt så få följare men som lyckas skapa stort engagemang med följarna. Flertalet är personliga bilder med personalen i fokus vilket verkar vara ett vinnande koncept.

Topp 3 mest gillade påskhälsningarna på Instagram

1. tv4idol ( Tv4 Idol )

Glad påsk önskar vi från @tv4idol och vår sponsor @hemmakvall_sverige #IdolSE

Ett foto publicerat av Idol TV4 (@tv4idol)

Programmet verkar fortfarande lika populärt som det mest gillade påskhälsningen av alla sidorna i vår undersökning för Instagram. Grattis Idol till första placeringen och till en ny säsong.

2. djurensratt ( Djurens rätt )

Djurens rätt går ut med ett konkret budskap som får deras följare att engagera sig i påskhälsningen. Det gör dom rätt i och tar dom till andra plats för det mest gillade påskhälsningen.

3. ahlens ( Åhlens )

Åhlens passar på att produktplacera sina fina påskägg såhär lagom till påskhelgen. Det skapar ett ”Vill ha begär” vilket både syns i kommentarer och antalet gillningar vilket har tagit dom till en tredje plats.


Om undersökningen.
Sidorna som omfattas i undersökningen är dom som vi har i vårt index vilket innefattar: +7600 Facebooksidor, +2500 Instagramsidor och +1500 Twittersidor. Vi har undersökt sidinlägg på Facebook, Twitter och Instagram från och med 21:a mars 2016 och noterat listan den 4:e april. Vi undersökte sidor som hade 200 eller fler följare. Vi identifierade en glad påskhälsning genom att analysera textinnehållet och om det innehöll "glad påsk".



Följa upp ert varumärkes närvaro, jämföra er med konkurrenter på Sociala medier, dela utveckling till kollegorna och ta del av insikter som leder till framgång

Börja med att prova Smampion kostnadsfritt i 28 dagar

Kom igång nu


Publicerad

Skribent
Carl Joel Määttä
Kundansvarig & Grundare
2016-04-11, 13:00

Dela gärna detta

Prenumerera på nyhetsbrevet

Missa inga nyheter! Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och undersökningarna.



Kommentera denna artikel

Du har inte samtyckt till anvädning av pluginet för kommentarer, därför visas inget ytterligare här.


Gillar du detta? Dela då till dina kollegor och vänner

Om Smampion


Varje dag analyserar vi svenska företagssidor på Facebook, Instagram och Youtube. Resultatet av dessa analyser levereras via skräddarsydda rapporter med rekommendationer och statistik som hjälper våra kunder att skapa daglig framgång på sociala medier.



Vill ni veta mer?

Kontakta oss via e-post eller Facebook messenger. Ni kan komma igång snabbare och testa vår tjänst genom att påbörja skapa ett testkonto här.


     


Statistik och rapporter


Sedan 2016 har vi dagligen levererat analyser och statistik


392 miljoner
Inläggsanalyser

230 miljoner
Sidanalyser

19,700
Svenska sidor


Analyser av sociala medier och verktyg för plattformarna