Hur kommer det att gå för riksdagspartierna i riksdagsvalet år 2022? Just nu finns det många valundersökningar, opinioner, prognoser och debatter att läsa om Sveriges riksdagsval. Förra valet genomförde vi en valprognos för riksdagspartierna och valresultatet skiljde sig i medel med 1,39 procentenheter för vår prognos och med det riktiga utfallet. Även detta år ger vi er en valprognos med hjälp av moderpartiernas statistik och utveckling på Facebook.Vår valprognos bygger på att det svenska folket lägger en röst på de politiska partierna genom att de följer partisidorna på Facebook. Vi använder underlaget för antalet följare en riksdagssida har och hur antalet följare har förändrats med tiden från den 1 januari 2019 till 1 september 2022. Vi tar den procentuella förändringen och hur många procent röster respektive riksdagsparti fick i valet 2018 med uppskattat antal valdeltagandes röster. Mer om hur detta beräknades kan du läsa längre ned.

Vår valprognos visar att de riksdagspartier som kommer göra en positiv ökning i procentuellt antal röster är Sverigedemokraterna (SD), Vänsterpartiet (V) och Kristdemokraterna (KD). De partier som ser ut att få en negativ utveckling och färre procentuella röster är Socialdemokraterna (S), Miljöpartiet (MP), Centerpartiet (C), Moderaterna (M). Liberalerna (L) får i stort sett en oförändrad utveckling. Ca 1,5% av rösterna utelämnas till övriga partier som ungefär vid förra valet.

I vår undersökning är Miljöpartiet under riksdagsspärren. Miljöpartiet var även den enda partisidan som hade en negativ utveckling i antalet följare för perioden. Eftersom Miljöpartiet även har många antal följare sett till röster i föregående riksdagsvalet (flest av de alla) så är vi rätt säkra på prognosen om ett negativt utfall i detta val. De partier som inte riktigt har nått ut till sina väljare att följa deras riksdagssidor är Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna. Medans de som nått bäst ut är Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Vi kunde se, inte helt förvånande, att engagemanget var högst hos de som beräknas öka mest i antal röster.

Även om detta är en prognos så tror vi att med denna statistik från sociala medier och Facebook kan väl indikera för hur rösterna kommer att läggas även. Förmodligen är detta ett extremt kostnadseffektivt sätt att skapa en prognos för befintliga partier i riksdagen. Men däremot inget bra sätt att fånga upp partier som ligger utanför riksdagen eller antal blanka röster.


Om undersökningen.
Smampion har under perioden mellan 20190101 och 20220901 analyserat de svenska riksdagspartiernas Facebooksidors utveckling. Vi har analyserat bland annat antalet följare Facebooksidorna har haft under periodens början fram till dess slut och därmed får vi en procentuell förändring i utvecklingen som är positiv eller negativ. Den procentuella förändringar har vi använt till att applicera på det föregående valresultatet och för hur många procent respektive riksdagsparti fick då, med de officiella procentuella siffrorna från Valmyndigheten.

Om du har läst förklaringen ovan för beräkningen men fortfarande undrar om resultatet utgår från vilken sida som har flest antal följare, så är det inte det som avgör resultatet.
Det är även möjligt för en användare att följa flera av de politiska sidorna på Facebook och detta har vi inte har tagit någon hänsyn till i vår beräkning för resultatet av valprognosen. Detta är en undersökning som ska ge en prognos som antar att antalet följare är en röst för partiet och med hjälp av officiell valdata från 2018 så får vi en utveckling av de. Korrelation innebär inte ett orsakssamband. Undersökningen och prognosen är inte beställd av något politisk parti eller övrig organisation. Här hittar du även föregående undersökning av Sveriges riksdagsval 2018.Följa upp ert varumärkes närvaro, jämföra er med konkurrenter på Sociala medier, dela utveckling till kollegorna och ta del av insikter som leder till framgång

Börja med att prova Smampion kostnadsfritt i 28 dagar

Kom igång nu


Publicerad

Skribent
Carl Joel Määttä
Kundansvarig & Grundare
2022-09-09, 09:30

Dela gärna detta

Prenumerera på nyhetsbrevet

Missa inga nyheter! Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och undersökningarna.Kommentera denna artikel

Du har inte samtyckt till anvädning av pluginet för kommentarer, därför visas inget ytterligare här.


Gillar du detta? Dela då till dina kollegor och vänner

Om Smampion


Varje dag analyserar vi svenska företagssidor på Facebook, Instagram och Youtube. Resultatet av dessa analyser levereras via skräddarsydda rapporter med rekommendationer och statistik som hjälper våra kunder att skapa daglig framgång på sociala medier.Vill ni veta mer?

Kontakta oss via e-post eller Facebook messenger. Ni kan komma igång snabbare och testa vår tjänst genom att påbörja skapa ett testkonto här.


     


Statistik och rapporter


Sedan 2016 har vi dagligen levererat analyser och statistik


396 miljoner
Inläggsanalyser

231 miljoner
Sidanalyser

19,700
Svenska sidor


Analyser av sociala medier och verktyg för plattformarna