Har vi redan svaret på vilka partier som kommer att få flest röster i årets val? Om du inte har tid att vänta tills att valet avgörs på söndagen den 9:e september, så kan vi redan nu i vår undersökning avslöja riksdagspartiernas resultat i vår egna valprognos och med lite hjälp av statistik och partiernas utveckling på Facebook.Vår valprognos visar att de riksdagspartier som kommer göra en positiv ökning i antalet röster är Sverigedemokraterna (SD), Centerpartier (C) och Kristdemokraterna (KD) i jämförelse med föregående val år 2014. De partier som har en negativ utveckling är Miljöpartiet (MP), Moderaterna (M), Socialdemokraterna (S), Vänsterpartier (V) och Liberalerna (L).

Vi resonerade att det svenska folket som sympatiserar med de politiska partierna troligen gillar de politiska sidornas Facebooksidor. Vi använder underlaget för antalet gillningar och hur antalet gillningar har förändrats med tiden från den 1:a januari 2016 till 1:a september 2018. Med det som grund för hur svensken kommer att rösta i valet. Den relativa procentuella förändringen är i jämförelse med hur många procent respektive riksdagsparti fick i valet 2014 samt med beaktande till de andra politiska sidornas tillväxt har varit under perioden. Mer om hur detta beräknades kan du läsa längre ned.

I vår undersökning är MP under riksdagsspärren men med det sagt så kan de ändå klara spärren. I bilden ovan presenteras inte 4,09% av rösterna då dessa röster las på bland andra Feministiskt initiativ (F) och övriga partier som inte klarade riksdagsspärren 2014. Eftersom F har många gillare för deras Facebooksida så var det intressant att analysera de även. Vi såg i vår analys att F har haft en väldigt dålig utveckling på Facebook i jämförelse med de andra partierna. Så dålig att den beräkning vi gjorde, inte gick ihop sig för att F skulle få några röster alls i vår valprognos. Det innebär att de 4,09 procentuella rösterna kan fördelas och adderas på partiernas resultat ovan.

Vänsterblocket är marginellt sett lite större än högerblocket i vår prognos för valet. Även om detta är en prognos så tror vi att med statistik från sociala medier kan indikera väl för hur valet kommer att sluta än om ingen vet helt säkert i skrivandets stund för vad valresultatet blir innan det är avgjort.


Om undersökningen.
Smampion har under perioden mellan 20160101 och 20180901 analyserat de svenska riksdagspartiernas Facebooksidors utveckling. Vi har analyserat bland annat antalet gillningar Facebooksidorna har haft under perioden. I en jämförelse för respektive sidas utveckling och med det totala antalet gillare för alla sidor i periodens början och slut, får vi en procentuell förändring i utvecklingen som är positiv eller negativ. Den procentuella förändringar har vi direkt adderat på vad valresultatet var för respektive riksdagsparti i valet 2014, med de officiella procebtuella siffrorna från Valmyndigheten.

Om du har läst förklaringen ovan för beräkningen men fortfarande undrar om resultatet utgår från vilken sida som fått flest antal gillningar, så är det inte det som avgör resultatet.

Det är även möjligt för en användare att gilla flera av de politiska sidorna på Facebook och detta har vi inte har tagit någon hänsyn till i vår beräkning för resultatet.Följa upp ert varumärkes närvaro, jämföra er med konkurrenter på Sociala medier, dela utveckling till kollegorna och ta del av insikter som leder till framgång

Börja med att prova Smampion kostnadsfritt i 28 dagar

Kom igång nu


Publicerad

Skribent
Carl Joel Määttä
Kundansvarig & Grundare
2018-09-06, 09:00

Dela gärna detta

Prenumerera på nyhetsbrevet

Missa inga nyheter! Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna och undersökningarna.Kommentera denna artikel

Du har inte samtyckt till anvädning av pluginet för kommentarer, därför visas inget ytterligare här.


Gillar du resultatet? Dela det då här nedanför

Om Smampion


Varje dag analyserar vi över 10.000 svenska företagssidor på Facebook, Twitter, Instagram och Youtube. Resultatet av dessa analyser levereras via skräddarsydda rapporter med rekommendationer och statistik som hjälper våra kunder att skapa daglig framgång på sociala medier.


Vill ni veta mer?

Kontakta oss via e-post, Facebook eller Twitter.


     


Statistik och rapporter


1,412
Twittersidor

21.4 miljoner
Instagraminlägg

211,554
Youtubevideor


Analyser av sociala medier och verktyg för plattformarna


Produktlösningar och priser